East Indy
Melk en Dadels

Melk en Dadels

In alliantie met Het Nationale Theater en in samenwerking met toneelregisseur Daria Bukvić en voormalig politicus en schrijver Tofik Dibi ontwikkelen ROSE stories en Stichting Daria Bukvić de theatervoorstelling Melk & Dadels.

Vier jonge Marokkaans-Nederlandse actrices spelen een mozaïekvoorstelling met verschillende verhalen. Verhalen over hun moeders, de Marokkaans en de Nederlandse cultuur, migratie, relaties, keuzes en identiteit. Aan de hand van diepte-interviews, improvisaties met de vier actrices en zijn eigen observaties en ervaringen schrijft Tofik Dibi de theatertekst van de voorstelling.

In 2014 bracht ROSE stories het kook- en verhalenboek Melk & Dadels – 100 geheime recepten van Marokkaanse moeders uit. Geïnspireerd door de verhalen van deze eerste generatie Marokkaanse vrouwen en de vele positieve reacties die daarop volgden, hebben we besloten de verhalen van de Marokkaans-Nederlandse vrouw naar het podium te brengen.

Toneelregisseur Daria Bukvić is met haar geprezen voorstelling Nobody Home, die zich kenmerkt door humor, ernst en engagement, de aangewezen persoon om de door Tofik Dibi opgeschreven verhalen in een onvergetelijke voorstelling te gieten. Actrices Khadija El Kharraz Alami, Kyra Bououargane, Soumaya Ahouaoui en Fadua El Akchaoui nemen de hoofdrollen op zich. Het artistieke team wordt compleet gemaakt door dramaturg Remco van Rijn, toneelschrijver Don Duyns, kostuumontwerper Dymph Boss, decorontwerper Sacha Zwiers en lichtontwerper Gé Wegman.

Melk & Dadels wordt een aangrijpend portret van Marokkaans-Nederlandse vrouwen, met verhalen die nooit eerder op een podium zijn gedeeld, maar allen authentiek, herkenbaar en met humor en overtuiging verteld door mensen die ze voor een groot deel zelf hebben meegemaakt. You think you know but you have no idea.

Melk & Dadels de voorstelling gaat op Moederdag 2018 in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.